Untuk resipi mee kari ni pulak agak special sikit sebab CPL takde copy mana-mana website or blog orang. Ni ofismate CPL yang punye resipi.. YB namanya :) Terima kasih ye YB sebab jadi Master Chef i dalam sesi masak memasak nie... Syg YB..
Ok, tanpa membuang masa... Ini Resipinye eh...(Penat ni kena taip satu persatu.. biasenya copy & paste je!)
BAHAN-BAHAN
A:
Bawang Kecil (5 biji)
Bawang Besar (1 biji)
Bawang Putih (5 Ulas)
Halia (2inci)
B:
Herba campuran (mix herbal) 1/2 Sudu
Daun kari 3 - 5 tangkat (Utk kasi bau)
Serbuk Kari Ayam & Ikan Brand ADABI (2 - 5 paket) Ikut pekat mana kita nak
C:
Santan (1 Kotak) Jenama apa pun x kisah. Kalau nak guna santan fresh lagi bagus ataupun susu cair pun boleh.
Tauhu
Taugeh
Telur Rebus
Daun Sup
Ayam
Kerang
Cara-caranya :
1. Blend semua Bahan A.
2. Tumis semua bahan A+ B samapai naik bau dengan api yang perlahan supaya tak cepat hangus dan kering.
3. Bancuh serbuk kari dengan air masak dan masukkan (tumis sampai pecah minyak)
4. Masukkan ayam dan kacu hingga separuh masak/masak.
5. Tambahkan air. (Jangan terlalu banyak untuk mengelakkan kari anda menjadi cair).
6. Masukkan Santan.
7. Akhir sekali masukkan garam dan bahan perasa (ikut suka korang).
8. Didihkan sampai masak.
Okey, habis sudah... senang kan...So, korang apa lagi.. Try lah!!
Selamat mencuba... ;)
Friday, September 16, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment